Pantone in HKS: Dva sistema barvnih točk

07-11-2022

Če želite natisniti določeno barvo, vendar želite uporabiti samo eno črnilo, uporabite točkovno barvo. Točkovne barve se uporabljajo predvsem, ko želite natisniti določene barve, ki jih je težko reproducirati z običajnim štiribarvnim tiskanjem, ali če se iz drugih razlogov želite izogniti uporabi štiribarvnega tiskanja za kombinacije odstotnih vrednosti zaslona. 


Kaj so barve Pantone?

Model Pantone temelji na kombinaciji devetih različnih barv, izbranih glede na razpoložljivost in ton. Vsak odtenek v sistemu je sestavljen iz določene kombinacije devetih osnovnih barv. Barve so poimenovane po številskem sistemu za lažjo izbiro odtenkov, v sistemu Pantone pa je kar 114 različnih barv. Pantone prodaja barvne vodnike, natisnjene na različnih papirjih in drugih materialih, tako da lahko izberete želeno barvo ali vidite, kako bo določena barva Pantone videti na določenem materialu.

paper printing

Barvno tiskanje Pantone

Barve Pantone

Pantone v CMYK

Barvni modeli, kot je Pantone, uporabljajo edinstveno kombinacijo pigmentov za vsako barvo, z večjo sposobnostjo prikaza nasičenih barv. Na primer, poliranje v modelu Pantone je pravzaprav barva za poliranje - oči vam ni treba pretentati z vrednostjo odstotka zaslona, ​​kot pri modelu CMYK. Pri pretvorbi iz Pantone v CMYK se zavedajte, da ne morete poustvariti vseh barv v modelu Pantone.


Tipičen primer je, ko natisnete oglas v časopisu. Običajno lahko časopisni tiskalniki tiskajo samo v štirih barvah, čeprav so barve običajno definirane v barvah Pantone. Da bi predvideli, kako bodo izgledale barve Pantone, ko bodo natisnjene v štirih barvah, je Pantone pripravil poseben vodnik Pantone do CMYK. Ti vsebujejo barve Pantone, natisnjene s črnili Pantone, z ustreznimi štiribarvnimi vzorci poleg njih, tako da lahko jasno vidite razliko. Nekatere barve ostajajo zelo podobne, druge pa se zelo razlikujejo – na primer modra, zelena in oranžna.


Kaj je HKS?

HKS je barvni sistem, ki tako kot Pantone temelji na različnih kombinacijah pigmentov za vsako barvo. Uporablja se predvsem v Nemčiji in je bolj pogost kot Pantone. Sistem HKS temelji na 88 fizičnih barvah, od katerih ima vsaka 39 odtenkov, skupaj 3520 barv. Tako kot sistem Pantone so barvne kode natisnjene na premaznem in nepremazanem papirju z ustrezno številko za vsako barvo.

paper printing


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)

Politika zasebnosti